[На головну]
Детальніше
02.12.2021

Колективний трудовий спір між Профспілкою працівників охорони здоров’я України та Кабінетом Міністрів України



01 грудня 2021 року відбулося сьоме засідання примирної комісії з розгляду колективного трудового спору між Профспілкою працівників охорони здоров’я України та Кабінетом Міністрів України.

Під час проведення примирних процедур у приміщенні Національної служби посередництва і примирення у м. Києві комісією здійснювався розгляд вимог Профспілки щодо:

- розробки та прийняття Урядом Державної програми соціально-економічного захисту працівників охорони здоров'я в умовах реформування галузі (працевлаштування, навчання, перенавчання тощо);

- встановлення при розробці проекту Державного бюджету України на 2022 рік посадового окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС на рівні мінімальної заробітної плати, а також врахування положень Основ законодавства України про охорону здоров'я:

- частини другої статті 12 щодо забезпечення охорони здоров'я бюджетними асигнуваннями в розмірі, що відповідає її науково обґрунтованим потребам, але не менше десяти відсотків національного доходу;

- пункту «ж» частини 1 статті 77 Основ щодо встановлення у державних закладах охорони здоров'я середніх ставок і посадових окладів на рівні, не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості».

В ході засідання представник від Уряду у колективному трудовому спорі - заступник Міністра охорони здоров'я України - Ємець П.В. повідомив, що з метою виконання вимог Профспілки Кабінетом Міністрів України під час схвалення проєкту Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік» до другого читання у Верховній Раді України додатково передбачено на 2022 рік близько 100 мільйонів гривень для забезпечення підвищення престижності роботи медичних працівників, на перепідготовку /перекваліфікацію медичного персоналу, підтримку професійної мобільності, «підйомні» на новому місці роботи, додаткове навчання, мотивацію для переїзду на нове місце роботи.

Порядок використання зазначених коштів має бути розроблений Урядом після прийняття Закону.

Щодо решти вимог Голова Профспілки зазначила, що оскільки колективний трудовий спір з Урядом триває більше 5 років (з вересня 2016 року), за цей час було прийнято, зокрема, Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», положеннями якого визначені кількісні показники фінансування галузі охорони здоров’я та компоненту оплаті праці медичних працівників у складі тарифів на медичні послуги.

У зв’язку з чим доцільним є осучаснення вимог Профспілки у зазначеній частині з урахуванням відповідних положень Закону про державні фінансові гарантії.

Урядова сторона зобов’язалася до наступного засідання примирної комісії надати власні пропозиції щодо осучаснення вимог Профспілки.

Відділ правової роботи в/а Профспілки